AMERİKALILAR
290 milyon insan Amerikalıyım der fakat kökleri dünyanın başka bir bölgesindendir. “Melting Pot” (Erime Kasesi) geleneğine rağmen, farklı kültürler varlıklarını gösterirler. Kendi gelenek ve göreneklerini sürdüren birçok etnik komşuluklar ve göçmen toplumlarla karşılaşacaksınız. Fakat herkes kendi etnik geleneklerine sahipken, hayatın bir yönüyle Amerika akıntısına kapılır.
HIZ
Amerika’ya geldiğinizde, başta herkes bir telaş içindeymiş gibi görünebilir. Özellikle New York gibi büyük şehirlerde, otobüs şoförleri, garsonlar aceleci olabilir ve insanlar geçmek için sizi itebilirler. Bu tarz şeyler size kaba gelebilir ama kişisel olduğunu düşünmeyin.
AÇIKLIK
Amerika çitleri, duvarların, kalelerin ülkesi değildir. Alanlar çoğunlukla açıktır ve bazen yabancıları özel alanın bu derece açılığı şaşırtır.
SESSİZLİK
Birçok Amerikalı sessizliği rahatsız edici bulur. Bir dakikadan uzun süren sessizliği hemen bozmak isterler. Genellikle öğrenciler yüksek sesli müzikle ders çalışır ve insanlar televizyonlarını yalnızlık hissetmemek için açık bırakırlar.
ZAMAN
Amerikalılar zamana bir eşya gibi davranırlar. Boşa harcarlar, tutumlu davranırlar, doldurmanın yollarını ararlar. Zaman için yatırım da yapabilirler, harcama da…
KÜLTÜR ŞOKU
Hemen herkes için, yeni bir topluma uyum heyecanlı ve bazen mücadele gerektiren bir süreçtir. “Kültür Şoku” bazen baş etmesi güç bir urumdur, fakat bu yaşadığınız, bildiğiniz bir ortamdan ayrılıp yeni bir ortama girdiğiniz için kesinlikle normal bir tepkidir. Herkes farklı tepki vermesine rağmen, size yabancı olduğunuzu hatırlatacak, her zaman ilginç ve çoğu zaman eğlenceli yeni kültüre uyum aşamalarından geçeceksiniz.
Amerikanın günlük yaşamına girdiğinizde, macera ve heyecan ruhunu üzerinizden atmaya başlarsınız. Amerika’daki yaşam size oldukça sıradan, stresli ve hatta bazen donuk gelebilir. Ailenizi ve arkadaşlarınızı özleyebilir ve her işin sıkıcı yanlarının olduğunu da fark edebilirsiniz.
Amerika’da diğer ülkelerden arkadaşlıklar edinmeye çalışın. Yeni insanlarla tanışmak için olabildiğinizce açık ve arkadaşça olun. Eğer bu sizin genel kişiliğiniz değilse, kendinizi zorlayın. Çabalarınız kadar sonuç alırsınız. Dili kullanmakta 0 rahat etmeseniz de muhabbetlere katılmaya çalışın. Bu dili ana dili olarak kullananlarla konuşmak pratiğinizi artıracak ve yeni arkadaşlıklar edinmenizi sağlayacaktır. Kültürler arası konuşmalar bu programın en güzel yanlarından birisidir ve sizin başka bir kültürden gelmeniz de avantaj sağlayabilir.
Olumlu bir tavır geliştirin ve günlük rutinlerinize alışın. Olumsuz zamanlar okyanus ötesi yolculuklarda olabilir, ailenizi, arkadaşlarınızı özleyebilir ya da risksiz, zorlayıcı olmayan bir yaşamı arzu edebilirsiniz, fakat emin olun ki bu çok uzun sürmez. Olumlu düşünün, eğlenmek için çaba sarf edin ve her şeyden önemlisi Amerika’ya niçin geldiğinizi hatırlayın.
ELEKTRİK
Amerika’da elektrik 110 volt, 60 hertz’dir. Büyük ihtimalle Avrupa elektrik sistemine göre olan ev aletleriniz 220 volt elektrikle çalışacaktır. Bu yüzden bir adaptöre ve bir transformatöre ihtiyaç duyacaksınız. Elektrik dükkânlarında bulabilirsiniz.
SAAT BÖLGELERİ
Amerika’da saat durumuna göre 4 bölge vardır: Eastern, Central, Mountain ve Pacific.
Her bir saat bölgeleri arasında bir saatlik fark vardır. Örneğin;
Öğlen 12 eastern time= sabah 11 central time= sabah 10 mountain time= sabah 9 pacific time Pacific standart saati (PST)
ÇALIŞMA SAATLERİ
Genel çalışma saatleri sabah 8 ya da 9 ile akşam 5 ya da 6 arasıdır. (8.00–17.00 ya da 9.00–18.00). Öğlen 12.00 ile 14.00 arasında öğle yemeği arası vardır, ancak bu değişebilir. Dükkânlar ve restoranlar genellikle geç saatlere kadar açıktır ve öğle arasında kapanmazlar.
Şimdi size daha 19 yaşımda iken katıldığım Work and Travel maceramı kısaca özetleyeceğim. Ben açıkçası biraz kırılgan yetiştirilmiş ailemden daha önce hiç uzak kalmamış biriydim, fakat artık kendi bütçemi yönetmeyi ve kendi ayaklarımın üstünde nasıl duracağımı öğrenmek için bir adım atmam gerekiyordu ve bu programa katıldım.
DevamıKüçüklüğümden itibaren izlediğim Amerikan film ve dizileri beni Amerika’yı görmek yolunda çok istekli bir noktaya getirdi. Üniversite 1. Sınıfa geçtiğimde ise bu hayalimi gerçekleştirmek için Work&Travel programı ile 2018 yılında bu çocukluk hayalimi gerçekleştirme fırsatı buldum.
Devamı- Size nasıl yardımcı olabilirim?
Konuşmaya Katıl