CAMPUSEDU YURTDIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI
Eğitiminize Yatırım, Geleceğinize Yatırımdır! Invest in YOURSELF, Invest in Your FUTURE
CampusEdu Slider

Work and Travel Program Süresi

Work and Travel Program Süresi Nedir? Work and Travel Program Başlangıç ve Bitiş Tarihleri Neye Göre Belirlenir?

Work and Travel programında yasal çalışma süreleri ülkelere göre değişiklik göstermektedir. Türkiye için yasal olarak çalışma süresi 15 Mayıs (en erken başlangıç tarihi) - 1 Ekim (en geç bitiş tarihi) tarihleri arasındadır. Katılımcılar dilerse bu tarihlerin başından sonuna kadar Work and Travel programı dahilinde çalışabilecekleri gibi, isterlerse ara bir tarihte başlayıp yine ara bir tarihte programa son verebilirler ve Türkiye’ye dönebilirler. Burada önemli olan katılımcıların çalışmaya başlamak istediği tarihi ve iş sonlandırma tarihini Amerika’ya gitmeden önce belirtmeleridir. Böylelikle işveren katılımcıların başlama ve bitiş tarihlerini bilir ve ona göre kendilerini işe alır veya almaz. Ancak öğrenciler üniversitelerinin açılış ve kapanış tarihlerine göre program sürelerini belirlerler. Bu tarihler DS-2019 (yasal çalışma belgesi) formunda her bir katılımcı için belirtilir. Bu tarihler arasında katılımcı öğrenciler, Amerika’da çalışma ve kalma hakkına sahiptir. 

Örneğin son final tarihiniz Haziran 10'da olsun. Finaller bittikten sonra ailenizle de Amerika'ya yola çıkmadan önce birkaç gün görüşmek istiyorsunuz. Diyelim ki Haziran 15 tarihinde Amerika'ya gidip işe başlamaya uygun olduğunuzu bize belirttiniz. Dönüş tarihinizi de okulunuzun açılış tarihine göre ayarladınız. Diyelim ki okulunuz 25 Eylül'de açılıyor ve siz de bu tarihte Türkiye'ye dönmüş olmak istiyorsunuz. Work and Travel'ın "Travel" aşaması için de 10 gün ayırdınız kendinize. Bu durumda Amerika'daki işinizde çalışabileceğiniz en son tarihi Eylül 15 olarak planlamalısınız. Bu şekilde Work and Travel programında işe başlayabileceğiniz ve çalışacağınız son tarihe karar veriyorsunuz. Sonrasında CampusEdu danışmanları sizlere Work and Travel iş seçeneklerinden bu tarihlere göre iş sunumunda bulunuyorlar ve iş yerleştirmeniz yapıldığı zaman temsilciliğini yaptığımız hangi sponsorun işine yerleşmişseniz o sponsora girişiniz yapılıyor. Giriş yapılırken işe başlangıç tarihini Haziran 15 ve iş bitiş tarihiniz Eylül 15 olarak giriliyor ve bu tarihler sizin vize başvurusunda kullanacağınız DS-2019 isimli yasal belgenize Program Start Date (Program Başlangıç Tarihi) ve Program End Date (Program Bitiş Tarihi) olarak yansıyor. İşte siz de bu tarihler arasında çalışma hakkına sahip oluyorsunuz. Program bitiş tarihinden sonra çalışma izniniz bitmiş oluyor.

Öğrenciler DS-2019 formunda belirtilen program bitiş tarihinden itibaren 30 gün süre ile Amerika'da turist olarak kalma ve seyahat etme hakkına sahiptirler. Yukarıdaki örnekte DS 2019 formunuzdaki Program Bitiş Tarihini Eylül 15 olarak vermiştik Aynı örnekten devam edersek, Ekim 15 tarihine kadar (toplam 30 Gün) Amerika'da seyahat etme hakkınız olur.  Bu 30 gün içinde katılımcılar çalışma hakkına sahip değildirler. Bu zaman dilimini ABD yasaları GRACE PERIOD olarak nitelendirmekte ve bu süreyi katılımcılara Amerika’yı terk etmek için ek bir süre olarak vermektedir. Katılımcılar eğer bu 30 günlük sürenin sonunda Amerika’dan çıkmazlarsa kaçak durumuna düşerler ve bir sonraki Amerika’ya girişlerini zora sokarlar.

Work and Travel Programıyla öğrenci gönderebilen ülkelerde en erken program başlangıç ve en geç program bitiş tarihleri değişiklik gösterir. Hangi ülkelerin Work and Travel programı ile öğrenci gönderdiğini ve ülkelere göre Work and Travel program sürelerini programı yürütme yetkisini elinde bulunduran Amerikan Dışişleri Bakanlığı (Department of State) tarafından yayınlanan aşağıdaki "Summer Work Travel Season Program Dates By Country" isimli dökümanda bulabilirsiniz.

Canlı DestekÇEVRİM İÇİ

- Size nasıl yardımcı olabilirim?

Konuşmaya Katıl
Danışman Köşesi
MELİKE AYDOĞANMELİKE AYDOĞAN
Neden Work and Travel Yapmalısınız?

Work and Travel programına katılmadan önce aklımda pek çok soru işareti vardı. Amerika gibi uzak ve pek çok farklı kültürden insanın bulunduğu bir topluma gitmek ; özellikle kültürüne, diline, insanlarına alışık olmadığım bir yerde çalışma düşüncesi gözümü ne kadar korkutsa da sadece İngilizce konuşma becerimi geliştirebilmek adına bu programa katılma kararı aldım.

Devamı
TÜLAY AYKUTELİTÜLAY AYKUTELİ
Neden Work and Travel?

Hepimizin bildiği gibi Work and Travel Amerika’nın başlattığı bir kültürel değişim programı. Bu program sayesinde hem Amerika’ya gitme olanağı kazanmış hem de biraz para kazanıp eğlenmiş oluyorsunuz...

Devamı
Tüm Makaleler

KATILIMCILARIN GÖZÜNDEN

Hakan A.
Hakan A. Work and Travel
"İmkanlarınız varsa eğer, böyle bir fırsatı kaçırmayın derim. Hayatta bu kadar ucuza bu kadar macera başka yerde bulunmaz."
Devamı
Onur Ö.
Onur Ö. Work and Travel
"Bir hafta oldu geleli Amerikaya.. Baltimore dan Salisbury'a otobusle geldik, İş yerime geçtik orada Anita ile görüştük."
Devamı
 
#
Tamam