Work and Travel Programının en önemli aşaması Work and Travel iş yerleştirme sürecidir! Work and Travel katılımcısının yaz ayları boyunca hemen her gün çalışacağı işvereni ve pozisyonu seçeceği aşamadır. Peki iş yerleştirme süreci nasıl işler?
Work and Travel Programında İşe Nasıl Yerleşeceğim?
Work and Travel katılımcılarına sunulan iş seçenekleri temsilciliğini ve aracılık hizmetini üstlendiğimiz sponsorlarımızın portföyündeki veya CampusEdu'nun direkt iletişimde olduğu işverenlerden oluşur. CampusEdu'ye başvurup kesin kayıt işlemlerine başlamaya karar veren katılımcıların programa kabul edilmesi için CampusEdu Work and Travel danışmanları tarafından sözlü olarak ofisteyse yüz yüze, şehir dışındaysa skype veya telefon görüşmesi yoluyla İngilizce mülakat yapılır. Böylelikle öğrencinin İngilizce seviyesinin herhangi bir işe yerleşmeye, vize alabilmeye, Amerika'da program süresince günlük işlerini halledip çalışabilmeye yeterli olup olmadığı test edilir. Öğrenci yeterli İngilizce dil seviyesi dışındaki Work and Travel Programına katılım koşullarını sağlıyorsa kesin kayıt başvuru ve işlemlerine başlanılır.
CampusEdu Work and Travel danışmanları nokta atışı iş sunumu yapabilmek için kayıt aşamasındaki öğrenciden şu bilgileri de alır:
Öğrenciye iş sunumu yapılabilmesi için yukarıdaki tüm bilgiler alınmış olmalıdır. Ayrıca iş sunumu yapılabilmesi için öğrencinin CEO sistemindeki Online CV'yi doldurmuş, Video CV linkini de CAMPUS'e iletmiş olması gereklidir. Çünkü iş sunumu yapılabilmesi için öğrencinin CV'sinin sponsorlara ve işverenlere iletilmiş olması gereklidir.
Yukarıdaki kriterlere göre öğrenciye işler sunulmaya başlanır. İş sunumları ve iş yerleştirmesi 3 farklı şekilde gerçekleştirilir. Öğrenci bu opsiyonlardan herhangi birini veya hepsini deneyerek işini seçer ve vize aşamasına geçmiş olur. Bunlar:
1- Öğrenciye Özel İş Sunumu:
CampusEdu öğrenciye özel olarak kendisine gelen iş seçeneklerinden yukarıdak bahsetmiş olduğumuz kriterlere göre iş sunumunda bulunur. Öğrenciye iş detayları iletilir ve kendisine araştırma yapmak ve düşünmek için 1-2 gün süre verir. Bu süre içerisinde sunulan işte daha önceden çalışmış eski katılımcımız varsa kendisiyle görüşme ayarlanmasında yardımcı olunur. Öğrenci işle ilgili kesin kararını CampusEdu'ya bildirir. Kararı olumsuz ise kendisine başka iş seçeneği sunulur. Olumlu ise; işveren Skype mülakatı yapmak istiyorsa skype görüşmesi organize edilir. Skype görüşmesi öncesi öğrenci danışmaıyla beraber bu skype görüşmesi için hazırlık yapar. Skype mülakatını geçemeyen öğrenciye başka iş sunulur. Mülakatı geçmişse, danışmanı kendisini CEO'da vize aşamasına geçirir ve öğrenci artık işini seçmiş, vize başvurusuna hazırlanıyor olur.
2- Skype İş Fuarları/Skype Hiring Events
CampusEdu ve sponsor kuruluşların düzenlediği Skype İş Fuarları için Skype mülakatlarının yapılacağı gün ve ay öncesinde belli olur. Skype üzerinden iş görüşmesi yapacak işlerin detayları ve Skype mülakat tarihi öğrencilere iletilir. İşleri beğenen ve mülakata katılmak isteyen öğrenciler mülakat günü Skype üzerinden işverenle görüşür. Genellikle görüşmeden sonraki birkaç gün içerisinde mülakatı geçenlerin isimleri CampusEdu'ye iletilmiş olur. Mülakatı geçen öğrencilerin iş yerleştirmeleri yapılmış olur ve vize başvurusu hazırlık aşamasına geçerler. Mülakatı geçemeyen öğrencilere başka iş seçenekleri sunulmaya devam edilir.
İlgili Link: Skype Mülakat Örnekleri
3- İş Fuarları - Hiring Fairs/Recruitment Fairs/Job Fairs
Amerika’daki şirketlerin İnsan Kaynakları görevlileri her yıl Ocak-Şubat aylarında Türkiye'ye gelerek CampusEdu ve ilgili Sponsor Kurluluş ortaklığında organize edilen iş fuarlarına katılırlar. Böylelikle CampusEdu Work and Travel programına kayıtlı öğrenciler de iş fuarına katılarak işverenlerle yüz yüze tanışma imkânı elde edip akıllarındaki soruların cevaplarını ilk ağızdan öğrenirler. İş fuarı öncesinde CampusEdu tarafından öğrencilere fuara katıacak tüm işverenlerin sunduğu işlerin ve pozisyon detaylarının bilgisi iletilmiş olur. Özellikle, arkadaş grubu olarak gitmeyi planlayan öğrencilere iş fuarlarını ve tarihlerini takip etmelerini tavsiye ederiz. Fuar günü öğrencinin işe alınıp alınmadığı belli olur. İşini fuarda seçmiş olan öğrenciler vize aşamasına geçerler. Fuarda işini seçememiş veya işveren mülakatını geçememiş, işverenle anlaşma sağlayamamış öğrencilere başka işler sunulmaya devam edilir.
İlgili Link: CampusEdu Work and Travel İş Fuarları
Work and Travel programına katılmadan önce aklımda pek çok soru işareti vardı. Amerika gibi uzak ve pek çok farklı kültürden insanın bulunduğu bir topluma gitmek ; özellikle kültürüne, diline, insanlarına alışık olmadığım bir yerde çalışma düşüncesi gözümü ne kadar korkutsa da sadece İngilizce konuşma becerimi geliştirebilmek adına bu programa katılma kararı aldım.
DevamıWork & Travel programına kayıt olurken öğrenciler açısından en önemli noktalardan biri “Erken Kayıt” döneminde işlemlerini başlatmak olacaktır.
Devamı- Size nasıl yardımcı olabilirim?
Konuşmaya Katıl