WORK AND TRAVEL TERİMLER SÖZLÜĞÜ
SEVIS: Açılımı Student Exchange Visitor Information System olan yabancı öğrenci takip sistemidir. Öğrenciler bu hizmet için 35 dolar ödeme yaparlar. Genellikle ödeme şirkete yapılır, şirkette bu ödemeyi sponsor kuruluşa gönderir ve öğrenciye ödendi belgesini teslim eder. Ödediğinize dair belgeyi vize görüşmesinde ve Amerika’ya giderken yanınızda bulundurmalısınız.
DS 2019: Yasal çalışma belgeniz diğer adıyla DS 2019; özelde vize görüşmesinin genelde de tüm programın en önemli belgesidir, olmazsa olmazıdır, baş tacıdır, aşırı önemlidir. Bu belgeyi Amerika’daki sponsor kuruluş siz işinize yerleştikten ve program ücretinizi tamamladıktan sonra şirkete gönderir. Belge ıslak imzalıdır, siz de vizeye gitmeden önce size ait olan kısma adınızı soyadınızı yazar ve imzalarsınız. Bu belgeyi vize memuru ve Amerika’ya girerken gümrükteki memur da imzalar. Islak imzalı bu belge ayrıca Amerika’dayken sosyal güvenlik numarasına başvuracağınız zaman ve Türkiye’ye döndüğünüzde ödediğiniz vergileri alırken lazım olacaktır. Asla kaybedilmemesi gerekir. Kaybettiğiniz de yenisini almanız için ücret ödemeniz gerekecektir. Minik tavsiye Amerika’ya gitmeden bu belgenizin fotokopilerini alıp bir tanesini ailenize bırakmalısınız, bir tanesini valizinize koymalısınız, dijital halini mailde saklamalı ve son olarak tekrarlamak gerekirse belgenin aslını kaybetmemelisiniz.
DS 160: Campus öğrencilerinin ilk kez mywat 5.adımda karşılaşacakları ve vize görüşmesi için dolduracakları, kişisel bilgilerinin yer aldığı 94 sorudan oluşan bir formdur. Danışmanlar olarak bizler de sizin doldurduğunuz formdaki bilgilere bakarak Amerikan Konsolosluğunun sayfasında bulunan formu dolduruyoruz. Böylece vize memuru siz vize görüşmesine gelmeden önce hakkınızda bilgi sahibi oluyorlar. Bilgileri vize memuru inceleyeceği için dikkatle doldurmanız icap eden bir formdur.
5X5 BİOMETRİK FOTO: Amerika vizesi için özel olarak çekilmesi gereken fotoğraftır. Boyutları 5’er cm olmalıdır. Yakın tarihli olmalıdır. Arka fonu beyaz olmalı, şapkasız, aksesuarsız, gözlüksüz ve ifadesiz doğal bir yüzle çektirmelisiniz. Dijital kopyasını Campus’e teslim edersiniz bizler de DS 160 formunuzu doldurulurken sisteme yükleriz. Ayrıca vize görüşmesine giderken yanınızda 2 tane bu fotoğraftan götürürsünüz. Vize memuru DS 160 formunuzdaki fotoğraftan sizi tanıyamazsa biometrik fotoğrafa ihtiyaç duyacaktır.
J1: Amerika’ya giden Work and Travel öğrencilerinin aldığı vize türüdür. J1 vizesinin başlangıç ve bitiş tarihleri DS 2019 formunuzda belirtilen süreyi kapsar. Vize başvurusuna giderken götürmeniz gereken belgeler; DS 2019, DS 160, SEVIS ödendi belgesi, pasaport, kapalı zarfta İngilizce transkript, 2 tane 5x5 biometrik fotoğraf ve randevu konfirmasyon belgesi.
SPONSOR KURULUŞ: Amerikan hükümetinin Work and Travel alanında yetki verdiği Amerika’da bulunan partner kuruluşlardır. Her Work and Travel şirketinin anlaşmalı olduğu sponsor kuruluşlar vardır. Amerika’da çalışabileceğiniz işleri, detaylarını ve DS 2019 belgenizi sponsor kuruluş Türkiye’deki şirkete gönderir. Siz Amerika’dayken çeşitli konularda size yardımcı olacak olan kurumdur. Amerika’dayken programın gereklerini yerine getirmediğiniz bazı durumlarda vizenizi iptal edebilme hakkına sahip olan kurumdur. Sponsorunuzla sorun yaşamamak için Amerika’dayken mail ve web sayfaları üzerinden devamlı iletişimde olmalısınız.
I-94: Amerika’ya gider gitmez ilk yapmanız gereken işlemdir. www.cbp.gov/I94 sitesine girip birkaç kişisel bilginizi doldurmanız gereken bir formdur. Formu doldurduktan sonra çıktısını almanız gerekir. I-94 form çıktısı SSN başvurusu için gerekli belgelerden biridir.
SSN: Açılımı Social Security Number Türkçesi sosyal güvenlik numarası olan ve sizlerin Amerika’da çalışmanız için gereken bir numaradır. ABD vatandaşlarına ve kısa süre ikamet eden herkese verilir. Eğer ikinci kez programa katılıyorsanız ikinci kez başvurmanıza gerek yoktur. Başvuru için gerekli belgeler; I-94 formu çıktısı, pasaportunuz, DS 2019 formunuzun aslı ve job offer.
JOB OFFER: İşiniz ile ilgili işverene ait iletişim bilgilerini, hangi tarihte işe başlayacağınız, hangi tarihte işi bırakacağınız, haftada kaç saat çalışacağınız, saat başı ne kadar ücret alacağınız, bahşiş ve overtime alıp almayacağınız, iş yerinde hangi pozisyonda çalışacağınız, iş yerinin konaklama sağlayıp sağlamadığı, sağlıyorsa aylık ne kadar ücret ödeyeceğiniz gibi bilgiler yer almaktadır tüm detayların bulunduğu belgedir. SSN başvurusu yaparken yanınızda olmalıdır.
OVERTIME: Haftalık ortalama 32-40 saat çalışma hakkınızın vardır. 41. saati çalıştığınızda bu saate overtime yani mesai denmektedir. Overtime olayının güzel yanı normalde aldığınız saatlik ücretin 1.5 katını alırsınız. Örneğin işinizin saatlik ücreti 10 dolar ise overtimeda bu ücret 15 dolar olur. Bu yüzden supervisiorınızla aranızı iyi tutup, overtime almaya bakın ;)
CEO: Türkiye’de sadece Campus’te olan, Work and Travel programına katılan öğrencilerin işlemlerini takip edebildiği ve süreç içerisinde aktif olabildikleri bir sistemdir. Sistemin danışman ve öğrenci tarafı bulunmaktadır. Danışmanın işlemleri öğrenciye, öğrencinin işlemleri danışmana bildirim olarak gitmektedir. Böylece danışman ile öğrenci arasında devamlı bir iletişim sağlanmaktadır ayrıca bu sistem sayesinde öğrenciler ofise gelmeden hatta danışmanını aramadan hangi aşamada olduğunu görebilmektedir.
JOB FAIR: Amerikalı işverenler ile Türkiye’de yüz yüze görüşme fırsatı yakaladığınız Campus tarafından yıl içerisinde birkaç kez düzenlenen etkinliktir. Bu etkinliklerde işveren sizi, siz de işvereni tanıma şansı elde edersiniz. Böylece aklınıza takılan soruları sorabilir ve Amerika’daki çalışacağınız yer hakkında detaylı bilgi edinmiş olursunuz.
PAYCHECK:Amerika’da maaşlarınızı aldığınız yoldur. Paycheck Türkçesine maaş çeki diyebileceğimiz bu belgede sizden kesilen vergileri, konaklama ücretini ve kalan ücretinizi görebilirsiniz. Paycheckleri bankalarda ve bazı büyük marketlerde bozdurabilirsiniz.
TAXBACK: Amerika’da çalışırken maaşınızdan kesilen federal ve eyalet vergilerini Türkiye’ye döndüğünüzde alma sürecidir. Süreci ne kadar erken başlatırsanız ve sizden istenilen belgeleri ne kadar çabuk teslim ederseniz vergilerinizi o kadar kısa sürede iade alırsınız. Vergi iadesi için gereken belgeler: DS 2019 Formu, son maaş çekiniz, W2 formu ve SSN fotokopisidir.
Eğer siz de Work and Travel öğrencisi olmak istiyorsanız, CAMPUSEDU danışmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz.
- Size nasıl yardımcı olabilirim?
Konuşmaya Katıl