CAMPUSEDU YURTDIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI
Eğitiminize Yatırım, Geleceğinize Yatırımdır! Invest in YOURSELF, Invest in Your FUTURE
CampusEdu Slider

Ukrayna'da Yaşam

Ukrayna 'da Yaşam

Yaşam Giderleri


Ukrayna'da yaşam, birçok Avrupa ülkesine göre çok daha ucuzdur. Özellikle öğrenci yurdunda kalan bir öğrenci için aylık yaşam gideri 300-500 dolardır. Öğrenciler isterse ev de kiralayabilir ya da bir ailenin yanında kalabilirler.
Başkent Kiev'de kira ücretleri merkeze yakınlık ve uzaklığına göre ortalama 400 dolardan başlamaktadır.Diğer şehirlerde ise bu rakam daha aşağıya inmektedir. Öğrenciler emlakçılar aracılığıyla ev kiralayabilirler.

Başkent Kiev, bakımlı ve tertemiz bir kent olup, kentin tam ortasından geçen Dinyeper Nehri ve nehir boyuncatarihi binalarla modern binaların yan yana yükseldiği, ormanlarla kaplı, manastırları, kiliseleri ve geniş parklarıylagözde bir şehirdir. Bir cazibeler kenti olan Kiev'de şehrin bir ucundan bir ucuna ağaç gölgesi olmaksızın gidilemez.
Kestane ağaçları en popüler olanlarındandır. Kiev, dünyanın en tanınan 'yeşili bol' şehirlerindendir.
Ülkenin ikinci büyük şehri olan Harkov, Rusya'ya 40 km uzaklıkta bulunan bir sınır şehri olup hem büyük bir sanayi şehri hem de çok önemli bir bilim merkezidir. Şehirde 90'ın üzerinde Üniversite ve enstitü vardır.

Karadeniz kıyısında bulunan Odessa ise ülkenin en önemli ticaret limanı ve Avrupa'ya açılan kapısıdır. Odessa; plajları, sağlık merkezleri, kestane ve ıhlamur ağaçlarıyla süslü caddeleri, bar ve diskoları ile bir turistik cazibe merkezidir. Şehirde 9 sinema, 40 kütüphane, 26 kapalı spor salonu, 18 stadyum ve 22 üniversite bulunmaktadır. Ayrıca Odessa, birçok ünlü yazarın ve artistin yetiştiği bir şehirdir.
UNESCO Dünya kültür mirasında yer alan ve Aslan kent olarak anılan Lviv ise 750 yıllık geçmişe sahip şehir merkezi ve dünyaca ünlü parkları ile önemli bir kültür ve turizm şehridir.
Bunun yanında Ukrayna'da birbirinden güzel daha birçok şehir bulunmaktadır.

İklim
Ukrayna iklim açısından ılıman kara iklimine sahiptir. Hava sıcaklığı kış aylarında kuzeyde -8 güneyde ise -2 civarındadır. Özerk cumhuriyet Kırım'da ise 4 derece civarındadır. Yaz aylarında ise kuzeyde 18 güneyde ise 25 dereceye kadar çıkmaktadır. Türkiye'den gidecek öğrencilerin Ukrayna'nın sert kış koşullarına uygun kıyafet götürülmesi önerilir. Ukrayna'nın tüm yerleşim yerlerinde doğal gaza dayalı merkezi ısıtma sistemi vardır. Bu nedenle gerek ev gerekse yurtlarda herhangi bir ısınma sorunu yoktur. Ayrıca öğrenciler tüm ülke genelinde 7/24 sıcak sudan faydalanabilirler.

Haberleşme ve İletişim
Ukrayna'nın uluslararası telefon kodu; +380'dir. Türkiye'den Ukrayna'daki herhangi bir telefon aranmak istendiğinde önce +380 kodu çevrilip, daha sonra da diğer numaralar çevrilir. Ukrayna'dan Türkiye aranmak istenirse, herhangi bir telefon kartıyla telefon kulübesinden veya postaneden aranabilir; ancak Türkiye aranacaksa önce Türkiye'nin kodu '90' çevrilip, aranmak istenen numara tuşlanmalıdır.
İnternet erişimi ve yaygınlığı açısından Ukrayna, Türkiye'ye çok benzemektedir. Özellikle büyük şehirlerin her yerinde internet kafe bulmak mümkündür. İnternet hızı ise aşağı yukarı Türkiye ile aynıdır. Ukrayna'da internet hizmetini resmi kurum olan "UKAR TELEKOM" sağlamaktadır. Aylık 12 dolar karşılığında sınırsız internet aboneliği alınabilmektedir. Öğrenci yurtlarında ise internet erişimi pahalıdır. Bununla beraber GSM şebekelerinin sunduğu 3G internet erişim hizmeti ile daha ucuz internet kullanmak mümkün.
Ukrayna'da 4 GSM (2010 yılı itibarıyla) firması vardır; Kievstar, MTC, YMS ve Türkcell ' in Life adlı markalarıdır. Bunlardan Life'i kullanan öğrenciler tüm diğer Life kullanıcılarıyla ücretsiz konuşmaktadırlar.
Ukrayna'ya giden bir öğrenci, isterse Ukrayna'ya gelmeden önce Türkiye'deki hattını 'uluslar arası dolaşıma açtırarak' kullanabilir. Ayrıca telefonunu herhangi bir kayda gerek duymadan özgürce kullanması mümkündür.
Ukrayna'da devlet posta teşkilatı gelişmiş olmakla beraber, DHL ve UPS gibi uluslar arası kargo sistemi mevcuttur.

UKRAYNA’DA PARA VE BANKA
Yabancı bir ülkeye geldiğiniz de döviz ziyaretçi için oldukça önemlidir. Ülkenin para birimi 1996 yılından beri Grivna'dır. Ayrıca döviz alım satımı yapan yerler başta Euro ve Dolar olmak üzere pek çok yabancı para birimini alıp-satmaktadır. Grivna 1-2-5-10-20-50-100-200 ve 500’lük banknotlar halinde piyasada bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye’de ki kuruşa karşılık gelen Kopieka vardır.

UKRAYNA’DA BESLENME
Ukrayna mutfağı çeşit açısından oldukça zengindir. Slav topluluklarında bilinen birçok yemeğin anavatanı aslında Ukrayna'dır. Örneğin "Borşç Çorbası" Ukraynalıların milli yemeğidir. Çok kaliteli buydayın yetiştiği Ukrayna'da özellikle esmer ekmek sofraların vazgeçilmezidir. Ukrayna'nın en meşhur yemeklerinden biri Türk mantısına çok benzeyen "Varenyky"dir.
Ukrayna'nın tüm dünyaca bilinen en önemli yemeği ise bir nevi tavuk sarması olan "Kiev Usulü Tavuk"tur.Tavuk, et ve balık köftelerine ise halk arasında "Katleta" denilmektedir."Smetana" adındaki krema Ukrayna'da da her yemek ve tatlının vazgeçilmezidir.Ukrayna'da soğuğa dayanıklı lahana, patates, pancar ve şalgam çok üretilmekte ve tüketilmektedir.Ukrayna süt ürünleri bakımından zengindir. En çok tüketilen süt ürünleri kaşar peyniri, lor, yoğurt ve kefirdir.Ukrayna'da Türkiye'de olduğu gibi birçok değişik turşu ve reçel çeşidi de vardır.

Bir deniz kıyısı ülkesi olan Ukrayna'da çok çeşitli tatlı ve tuzlu su balığı vardır. Deniz ürünlerinin başında barbun, barabulga, uskumru ve kalkan en çok tüketilen balıkların başında gelmektedir. Tatlı su ürünlerinin başında ise aynalı sazan, yayın, mersin balığı ve turna gelmektedir. Balık ve balık ürünlerinin bol olması nedeniyle fiyatlar Türkiye'ye göre çok daha ucuzdur.
İçeceklerin başında gelen çay günün her saati tüketilmektedir. İçki içmeyi ve kadeh kaldırmayı seven Ukrayna halkı milli içkileri olan votkayı çok tüketmektedir. Bununla beraber kaliteli bağları sayesinde şarap tüketimi de fazladır.
Avrupa ülkeleri ile artan ilişkiler sonrasında Ukrayna'nın büyük marketlerinde her türlü yerli ve yabancı ürünü bulmak mümkündür.
Ülkede birçok yerli ve yabancı restoran vardır. Bunların en ünlü ise tüm dünyada fast food zinciri olan Mc. Donalds'dır. Yine birçok pizza, hamburger vb. yiyeceklerin olduğu Yerli fast food markaları bulunmaktadır. Türk öğrenciler için en büyük avantaj ise Başta başkent Kiev olmak üzere birçok Türk ve Azeri restoranlarının olmasıdır.
Ukrayna'da aynı Türkiye'de olduğu gibi birçok semt pazarı vardır. Sebze ve meyvelerinin çoğunun Türkiye'den geldiği için bu pazarlarda her şeyi ucuza bulmak mümkündür.
Öğrencilerin ortalama beslenme gideri 200-300 dolar arasındadır. Ancak Öğrenciler tüm üniversite yurtlarında olan mutfakları kullanarak bu rakamı daha da aşağıya çekebilirler

UKRAYNA’DA SAĞLIK
Ukrayna ' ya giden her üniversite öğrencisi eğitim süresini kapsayan zorunlu sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Bu sağlık sigortası kapsamında öğrenci her hangi rahatsızlık durumunda ücretsiz olarak tüm devlet sağlık kuruluşlarından sağlık hizmeti alabilmektedir. Bununla birlikte her öğrenci, her yıl okula kayıt yaptırmadan önce zorunlu sağlık kontrolünden geçirilmektedir. Kan tahlilinden göze, KBB'dan akciğer röntgenine kadar tüm kontrolleri yapılan öğrenci varsa bir rahatsızlığı öğrenci hastanesinde ücretsiz tedavi edilmektedir. Bu kontroller sonucunda sağlıklı olduğu raporu alan öğrenci okula kayıt yaptırmaktadır. Bunun yanı sıra Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda öğrenciler ücretsiz olarak öğrenci hastanesinden yararlanabilmektedir. Ukrayna'da ilaçlar eczanelerde satılmaktadır. Ülkede diş tedavileri ise çok pahalı olmamakla beraber tüm vatandaşlar için ücrete tabidir.

UKRAYNA’YA ULAŞIM
Türkiye'den Ukrayna'ya ulaşım kara, deniz ve havayolu ile yapılabilmektedir.
Hem Antalya'dan hem de İstanbul'dan THY ile başkent Kiev'e düzenli uçak seferleri vardır.
Antalya'dan haftada 3 gün cumartesi, Pazar, pazartesi İstanbul aktarmalı, İstanbul'da ise haftanın yedi günü sefer vardır. Bununla beraber Ukrayna'nın resmi havayolu Aerosvit ile de İstanbul'dan haftanın 7 günü uçuş vardır.
Ukrayna'nın diğer şehirlerine de haftanın belirli günleri İstanbul'dan seferler bulunmaktadır
Şehir içi ve Şehirler arası Ulaşım Ukrayna ulaşım açısından gerek kara yolu gerekse demir yolu ağıyla baştanbaşa örülmüş olup. Ülkenin her tarafına rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Şehir içi ulaşımında gelişmiş bir altyapısı olan Ukrayna'da metro, tramvay, troleybüs, otobüs ve taksi ile ulaşım son derece pratik ve kolaydır. Başkent Kiev ve bazı büyük şehirlerde metro vardır. Özellikle Kiev Metrosu dünyanın en büyük ve en derin metrolarından birisidir. Ülkedeki taksi sitemi ise Türkiye'ye göre biraz farklıdır. Ukrayna taksilerinde taksimetre yoktur. Aynı belediye otobüsleri gibi mesafeye ve bölgeye göre sabit fiyat tarifeleri vardır.
Ukrayna'nın diğer şehirlerine de haftanın belirli günleri İstanbul'dan seferler bulunmaktadır.

Canlı DestekÇEVRİM İÇİ

- Size nasıl yardımcı olabilirim?

Konuşmaya Katıl

 
#
Tamam