CAMPUSEDU YURTDIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI
Eğitiminize Yatırım, Geleceğinize Yatırımdır! Invest in YOURSELF, Invest in Your FUTURE
CampusEdu Slider

Kazakistan'da Yaşam

Kazakistan'da Yaşam


Kazakistan; resmi adıyla Kazakistan Cumhuriyeti, Orta Asya ve Doğu Avrupa’daki bağımsız bir Türk devletidir. Kazakistan, (Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, ve Türkmenistan ile birlikte) günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biri olup Türk Konseyi ve TÜRKSOY' un üyesidir. 2.727.300 km2 yüzölçümü ile (Batı Avrupa'nın yüzölçümü kadar) dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Müslüman ülkelerin ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zenginidir. Kazakistan Türk tarihinin önemli devletlerinden olan Saka, Hun, Göktürk, Kıpçak, Karahanlı, Altın Ordu gibi devletlerin merkez üssü, Kıpçak, Oğuz, Karluk gibi Türk boylarının beşiği olmuştur. Komşuları olarak kuzeyde Rusya, güneyde Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan, doğuda Çin Halk Cumhuriyeti bulunur. Ülkenin ayrıca Hazar Denizi ve Aral Gölü'ne kıyısı vardır.

Kazakistan da bağımsızlığın kazanılmasına doğru 1989 yılında 16.464.464 kişi olan ülke nüfusu, 1999 yılına gelindiğinde Slav ve Almanların ülkeden göç etmeleriyle 14.900.000'e kadar düşmüştür. 2010'da bu sayı 16.500.000'e yükselmiştir.

Kazakistan Almati şehri, diğer adıyla küçük Dubai diyebiliriz. Evler cetvelle çizilmiş gibi planlı. Almaty sokakları-caddeleri çok güzel planlanmış, caddellerin sağında solunda sırayla sulama kanalları, ağaçlar, kaldırım, yeşil alanlar mevcut. Kaldırımda yürürken otomobiller geçmiyor hemen yanınızdan yani, caddeye sıfır evler yok, her yer yemyeşil, otopark sorunu olmadığı için dışarıdan görünen park etmiş araba görüntüsü pek yok.

Biraz da yemek kültüründen söz edelim. Hemen belirtmek lazım, öyle her yerde at eti, at sütü yok, ülkenin tarım ve hayvancılığı ileri düzeyde olduğu için kırmızı et çok pahalı değil. Sebze-meyve de öyle. Para birimleri Tenge, Türk lirasıyla hesapladığımızda 1 Türk lirası yaklaşık 85 Tenge eder.

Ev kiraları herkesin bütçesine, aradığı özelliklere, evin konumuna göre değişebiliyor. Bir öğrenci evi için ortalama 400-500 dolara gayet güzel evler bulunabiliyor. 2-3-4 öğrenci birlikte kalındığı zaman gayet ekonomik. Evler genellikle mobilyalı olduğundan evi kiralayıp hemen yerleşmek mümkün. Türkiye den gelenler için ekstra bir şey getirmelerine gerek yok.

Kazakistan da yaşam pahalı mı? Başlarda size pahalı gibi gelse de, birkaç zaman sonra nereden ne alınır, neye en fazla ne kadar verilir bunları öğrendiğiniz için yaşantınız daha normale döner. Yine de çok ihtiyaç olmadıkça giyim, ev eşyası almanın mantığı yok. Gelirken getirilmesi en lazım şey giysilerdir. Birde çay tiryakisi iseniz çaydanlık getirmenizi tavsiye ederiz... Taksiler pahalı değil, benzin ucuz ne de olsa.

Ancak otobüsle kıyaslandığında taksi tabiki pahalıya geliyor, seçim sizin.

Yurtdışından, özellikle de Türkiye den gitmiş bir öğrenci için Kazakistanda yaşam çokta zor değil. Ülkede bir çok kişi Türkçe konuşabiliyor. Bir öğrenci için Kazakistan da aylık yaşam masrafı ortalama 400 dolar gibi.

Canlı DestekÇEVRİM DIŞI

- Size nasıl yardımcı olabilirim?

Konuşmaya Katıl

 
#
Tamam