CAMPUSEDU YURTDIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI
Eğitiminize Yatırım, Geleceğinize Yatırımdır! Invest in YOURSELF, Invest in Your FUTURE

Work and Travel Vizesi Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Özellik

Work and Travel Vizesi Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Özellik

Work and Travel Vizesi Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Özellik

J1 Vize Görüşmesinin İngilizce Olması: Work and Travel programına katıldığınızda J1 vizesine başvurmanız gerekmektedir. Bu vize görüşmesinde vize memuru ile İngilizce konuşursunuz. Vize memurları Türkçe bilmekle beraber öğrencinin Amerika’da Work and Travel programı kapsamında hayatını idame ettirip ettiremeyeceğinden emin olmak için İngilizce sorular sorar. Burada sizden istenen sorulan sorulara doğru ve takılmadan cevap vermenizdir. Vize memurları anlayamadığınız sorularda anlayış gösterip soruyu tekrarlayabilirler. Vize görüşmesinin süresi genellikle 2-3 dakika kadardır. Ancak cevaplarınıza veya başka sebeplere bağlı olarak biraz uzayabilmektedir.

2. J1 Vize Görüşmenin Bireysel Olması: Work and Travel programına katıldığınızda J1 vizesini almak için görüşmeye bizzat sizin gitmeniz gerekmektedir. Vize görüşmesine giderken yanınızda sadece vize için gerekli belgeler olmalıdır. Amerikan Konsolosluğuna belgeleriniz haricinde herhangi bir eşyanız alınmayacaktır. Buna hazırlıklı olarak gitmenizde fayda vardır.

3. Randevu Ücretinin Olması: J1 vize görüşmesine girmeden önce ödemeniz gereken bir randevu ücreti vardır. Amerikan Konsolosluğunun sitesine Campus Work and Travel danışmanınızın yardımıyla bu ücreti kredi kartıyla veya MRV kodu oluşturarak ödeyebilirsiniz. Vize randevu ücret, 160 Amerikan Dolarıdır. Vize görüşmeniz olumsuz geçer ve ret alırsanız bu ücreti size iade etmiyorlar maalesef. Eğer vize görüşmeniz olumlu geçer ve vizeyi alırsanız pasaportunuz vize memurunda kalıyor. Pasaportunuza J1 Exchange vizeniz basılıyor ve sizin belirttiğiniz ptt şubesine gönderiliyor. Ptt şubesini randevu ücretini öderken sistemde gözüken şubeler size söyleniyor, siz de aralarından size uygun olanı seçiyorsunuz.

4. Beş Defaya Kadar Başvuru Hakkınızın Bulunması: Work and Travel programı ile hayallerinizi gerçekleştirmek için atmanız gereken son adım vize memuruyla yaptığınız mülakattır. Burada mülakat dememiz, büyükelçiliğe yalnız gitmeniz, görüşmenin bir Amerikalı ile olması doğal olarak sizleri heyecanlandırıyor belki de strese sokuyor. Ama J1 vizesinde şöyle avantajınız var. Eğer birinci görüşmede ret alırsanız sakın üzülmeyin ve 2.kez başvurun. J1 vizesinde ilk görüşmelerinizde çok fazla heyecandan dolayı ret alma durumu olabiliyor. 2.başvurusunda vizesini alan birçok öğrenci vardır. Ayrıca dipnot olarak belirtmek gerekir ki 1.başvurunuzda görüştüğünüz vize memuru ile 2.başvurunuzda görüşmezsiniz. Sistemsel olarak ayarlanan bu durum sizlere 2.bir şans vermek istediklerinin en iyi örneğidir.

5. Ankara’da veya İstanbul’da Gerçekleşebilmesi: Vize görüşmesine Ankara’da veya İstanbul’da girebilmektesiniz. Bu tercihi randevu ücretini öderken seçmeniz gerekmektedir. Okuduğunuz üniversitenin bulunduğu şehre veya yaşadığınız şehre yakınlık durumuna göre belirlemelisiniz. Örneğin Kayseri’de okuyan bir öğrencinin Ankara’da vize görüşmesine girmesi mantıklı olandır. Eğer İstanbul’a giderse vize memuru nedenini sorabilir. Çok önemli not Ankara ile İstanbul’un vize verme durumlarında herhangi bir istatistik yoktur. İstanbul’a veya Ankara’ya giden öğrencilere kesin vize çıkıyor diyenlere inanmayalım inananları da uyaralım. Böyle bir genelleme bulunmamaktadır.

İlginizi Çekebilir; Work and Travel Programına Katılmak için 5 Sebep

Yorum Formu

 
#
Tamam